Sposób przygotowania:
Pączusie na jeden kęs
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem łyżeczki cukru i 2 łyżeczek mąki, odłożyć na kilka minut. Masło roztopić i przestudzić. Roztopione masło wymieszać z jajkami, cukrem i solą. Do tego dodać połowę mąki i wymieszać. Następnie dodać rozczyn drożdżowy, wsypać resztę mąki. Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować je na grubość ok. 1 cm. Z ciasta wycinać malutkie krążki za pomocą okrągłej foremki (do tego celu można użyć kieliszka). Kółka z ciasta wrzucać na mocno rozgrzany olej. Pączusie smażyć na rumiano z obu stron, następnie odsączyć je na papierowym ręczniku i oprószyć cukrem pudrem.