Sposób przygotowania:
Tęczowa pianka jogurtowaBiszkopt:
Mąki przesiać. Odłożyć na bok. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier cały czas ubijając. Następnie dodawać po 1 żółtku i cały czas ubijać.
ETAP 2:
Następnie dodać żółty barwnik.
ETAP 3:
Na koniec partiami dodawać suche składniki i wymieszać delikatnie. Dodać olej, ponownie lekko wymieszać. Przelać do wyłożonej papierem tortownicy i piec w 180 st około 20 minut do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić.
Pianka jogurtowa:
Każdą z galaretek rozpuścić osobno w 200 ml wody. Odstawić do lekkiego stężenia.
ETAP 5:
Jogurt przelać do miski wymieszać z cukrem pudrem. Podzielić na 3 części.
ETAP 6:
Do każdej z cześć stopniowo wlewać tężejącą galaretkę i wymieszać mikserem do połączenia składników. Odłożyć do lodówki dosłownie na 3-5 minut aby masy lekko stężały.
Wykonanie:
Biszkopt położyć na talerz i zapiąć obręcz tortownicy. Wyłożyć obręcz papierem do pieczenia i wylewać partiami masy. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą udekorować esy-floresy na wierzchu pianki.
Smacznego!