monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Tęczowa pianka jogurtowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Prościutkie, szybciutkie ( nie licząc czasu tężenia) i dekoracyjne ciasto. A do tego niezbyt kaloryczne. Z powodzeniem można przygotować na przyjęcie dla dzieci, zapraszam:)

Tęczowa pianka jogurtowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tęczowa pianka jogurtowa

 

  • Biszkopt:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka oleju
  • Żółty barwnik spożywczy
  • Pianka jogurtowa:
  • 600 g jogurtu typu greckiego
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 cytrynowa galaretka
  • 1 wiśniowa galaretka
  • 1 agrestowa galaretka
  • 600 ml wody

 

  • Dekoracja:
  • 10 g gorzkiej czekolady

 

  • Tortownica 17 cm

 

Sposób przygotowania:

Tęczowa pianka jogurtowa

Biszkopt:

Tęczowa pianka jogurtowa
białka ubić na sztywną pianę potem dodać cukier i żóltka

Mąki przesiać. Odłożyć na bok. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier cały czas ubijając. Następnie dodawać po 1 żółtku i cały czas ubijać.

ETAP 2:

Tęczowa pianka jogurtowa
Następnie dodać żółty barwnik.

Następnie dodać żółty barwnik.

ETAP 3:

Tęczowa pianka jogurtowa
dodać mąki i delikatnie wymieszać łyżka

Na koniec partiami dodawać suche składniki i wymieszać delikatnie. Dodać olej, ponownie lekko wymieszać. Przelać do wyłożonej papierem tortownicy i piec w 180 st około 20 minut do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić.

Pianka jogurtowa:

Tęczowa pianka jogurtowa
Każdą z galaretek rozpuścić osobno w 200 ml wody. Odstawić do lekkiego stężenia.

Każdą z galaretek rozpuścić osobno w 200 ml wody. Odstawić do lekkiego stężenia.

ETAP 5:

Tęczowa pianka jogurtowa
Jogurt przelać do miski wymieszać z cukrem pudrem. Podzielić na 3 części.

Jogurt przelać do miski wymieszać z cukrem pudrem. Podzielić na 3 części.

ETAP 6:

Tęczowa pianka jogurtowa
każdą z galaretek wymieszać z jedną porcją jogurtu

Do każdej z cześć stopniowo wlewać tężejącą galaretkę i wymieszać mikserem do połączenia składników. Odłożyć do lodówki dosłownie na 3-5 minut aby masy lekko stężały.

Wykonanie:

Tęczowa pianka jogurtowa
Wyłożyć obręcz papierem do pieczenia i wylewać partiami masy.

Biszkopt położyć na talerz i zapiąć obręcz tortownicy. Wyłożyć obręcz papierem do pieczenia i wylewać partiami masy. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą udekorować esy-floresy na wierzchu pianki.
Smacznego!