kar.mal

kar.mal

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 37]

Pęczotto warzywne

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pęczotto warzywne to pyszne i lekkie danie, idealne na upalne dni. Sezon letni obfituje w świeże warzywa, więc warto wykorzystać je właśnie w takiej postaci

Pęczotto warzywne

Składniki:

Pęczotto warzywne

 

Sposób przygotowania:

Pęczotto warzywne

ETAP 1:

Pęczotto warzywne
Pora podsmażamy na patelni około czterech minut.

Białą część pora pokroić w piórka, dokładnie opłukać z piasku, a następnie podsmażyć na łyżce oliwy. Posiekany czosnek dodać do pora i smażyć jeszcze 2 minuty.

ETAP 2:

Pęczotto warzywne
Warzywa dusimy aż do momentu, gdy marchewka zmięknie.

Marchewkę obieramy, kroimy w półplasterki i dodajemy do pora. Paprykę kroimy w paseczki i również dodajemy do warzyw.

ETAP 3:

Pęczotto warzywne
Kaszę gotujemy nie dłużej niż 20 minut, żeby nie rozmiękła się podczas duszenia jej z warzywami.

Kaszę pęczak gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 20 minut. Ugotowaną odcedzamy i dodajemy do warzyw.

ETAP 4:

Pęczotto warzywne
Groszek i kalafiora gotujemy przez 10 minut od zagotowania wody..

Kalafiora dzielimy na różyczki i razem z groszkiem gotujemy w osolonej wodzie. Pomidora kroimy w kostkę, natkę siekamy i razem z ugotowanymi warzywami dodajemy na patelnie. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, a na wierzchu posypujemy pokruszonym serem fetą.