Sposób przygotowania:
Terrinki szpinakowo-chrzanowe z jajkiem w szynceETAP 1:
 
Żelatynę zalać 2 łyżkami wody i zostawić do napęcznienia. Gdy to nastąpi rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali, przestudzić lekko. 
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na patelni na rozgrzanym oleju. Następnie dodać szpinak ( nie rozmrażać), mieszać do rozmrożenia. 
Gdy to nastąpi dodać mleko, wymieszać i dusić do miękkości i odparowania większości płynów. 
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i lekko ostudzić.
ETAP 2:
 
Przełożyć do pojemnika blendera i zmiksować kilka sekund. Dodać chrzan, wymieszać. 
Następnie stale miksując dodać płynną żelatynę i miksować kilka dodatkowych sekund. 
Gdyby masa była jeszcze zbyt ciepła, odstawić do ostygnięcia.
ETAP 3:
 
Obrane jajka przekroić na pół. 5 silikonowych foremek do muffinek wyłożyć plastrami szybki ( te prostokątne przekroić na pół). 
Na dno szynkowych miseczek nałożyć 1 łyżeczkę szpinaku.
ETAP 4:
 
i ułożyć połówkę jajka, przecięciem w dół. Następnie wypełnić foremkę szpinakiem i nałożyć plaster szynki, lekko docisnąć. 
Odłożyć do lodówki do stężenia, na około 4 godziny. Po tym czasie terrinki uwolnić z foremek, obrócić je do góry dnem. Szynkę, którą w tej chwili jest spodnią stroną terrniki ostrożnie przyciąć.
Na każdej terrince nałożyć po kleksie majonezu i udekorować odkrojonymi kawałkami szynki. Smacznego!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
SylaUla
Justi2401
BozenaMatuszczyk
monikaT83