monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Terrinki szpinakowo-chrzanowe z jajkiem w szynce

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dekoracyjne, delikatne w smaku mimo dodatku chrzanu. Idealne nie tylko na wielkanocny stół, ale także na wszelkie rodzinne przyjęcia. Zapraszam:)

Terrinki szpinakowo-chrzanowe z jajkiem w szynce Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Terrinki szpinakowo-chrzanowe z jajkiem w szynce

 

  • 3 jajka na twardo
  • 10 plastrów szynki konserwowej kwadratowej lub 5 plastrów prostokątnych
  • 120 g szpinaku mrożonego
  • 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
  • 1/2 cebuli
  • ok. 50-70 mleka
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Terrinki szpinakowo-chrzanowe z jajkiem w szynce

ETAP 1:

Terrinki szpinakowo-chrzanowe z jajkiem w szynce
szpinak udusić do miękkości z mlekiem i doprawić

Żelatynę zalać 2 łyżkami wody i zostawić do napęcznienia. Gdy to nastąpi rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali, przestudzić lekko.

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na patelni na rozgrzanym oleju. Następnie dodać szpinak ( nie rozmrażać), mieszać do rozmrożenia.

Gdy to nastąpi dodać mleko, wymieszać i dusić do miękkości i odparowania większości płynów.

Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i lekko ostudzić.

ETAP 2:

Terrinki szpinakowo-chrzanowe z jajkiem w szynce
do zimnego szpinaku dodać chrzan i żelatynę

Przełożyć do pojemnika blendera i zmiksować kilka sekund. Dodać chrzan, wymieszać.

Następnie stale miksując dodać płynną żelatynę i miksować kilka dodatkowych sekund.

Gdyby masa była jeszcze zbyt ciepła, odstawić do ostygnięcia.

ETAP 3:

Terrinki szpinakowo-chrzanowe z jajkiem w szynce
foremki silikonowe wyłożyć szynką i szpinakiem

Obrane jajka przekroić na pół. 5 silikonowych foremek do muffinek wyłożyć plastrami szybki ( te prostokątne przekroić na pół).

Na dno szynkowych miseczek nałożyć 1 łyżeczkę szpinaku.

ETAP 4:

Terrinki szpinakowo-chrzanowe z jajkiem w szynce
nałożyć jajko następnie dodać szpinak

i ułożyć połówkę jajka, przecięciem w dół. Następnie wypełnić foremkę szpinakiem i nałożyć plaster szynki, lekko docisnąć.

Odłożyć do lodówki do stężenia, na około 4 godziny. Po tym czasie terrinki uwolnić z foremek, obrócić je do góry dnem. Szynkę, którą w tej chwili jest spodnią stroną terrniki ostrożnie przyciąć.

Na każdej terrince nałożyć po kleksie majonezu i udekorować odkrojonymi kawałkami szynki. Smacznego!