ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Tosty z jajkiem sadzonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tosty z jajkiem sadzonym, to dość popularne danie na śniadanie. Można jednak troszkę zaskoczyć rodzinę robiąc jajka sadzone w nieco inny sposób. Polecam.

Tosty z jajkiem sadzonym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tosty z jajkiem sadzonym

 

Sposób przygotowania:

Tosty z jajkiem sadzonym

ETAP 1:

Każde jajko przygotować oddzielnie. Oddzielić białko od żółtka. Robić to ostrożnie, żeby żółtko nie pękło.

Przy pomocy miksera ubić białko na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i białego pieprzu.

Patelnię posmarować lekko olejem rzepakowym. Ustawić na patelni obręcz posmarowaną od środka olejem ( moja, to taka do wykrawania pierogów o wysokości ok.4 cm. ), i wypełnić ją połową piany.

W środku zrobić delikatnie dołek i włożyć żółtko. Przykryć pozostałą pianą. Smażyć na wolnym ogniu.

Po kilku minutach obrócić obręcz, żeby przypiec też drugą stronę. Tak samo postąpić z pozostałymi jajkami. Następnie przy pomocy noża obrysować jajko po obręczy i wyjąć. Na patelni posmarowanej lekko olejem usmażyć tosty.

Na tostach ułożyć liście sałaty, a na sałacie jajka. Posypać pokrojonym drobno szczypiorem.

Smacznego.

Tosty z jajkiem sadzononym
Tosty z jajkiem sadzonym podanym na sałacie