TIiramisu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prosty przepis na znane nam wszystkim tiramisu. Każdy powinien go spróbować koniecznie, gdyż to jest bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu

TIiramisu

Składniki:

TIiramisu

 

  • 400 g biszkoptów
  • 2 opakowania serka mascarpone
  • 4 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki kawy
  • 2 łyżki kakao
  • dodatkowo można też 50 ml amaretto lub koniaku

 

Sposób przygotowania:

TIiramisu
Kawę zalewamy 400 ml gorącej wody i (dodajemy alkohol ). Zostawiamy do ostygnięcia. Żółtka ucieramy z 3 łyżkami cukru, a następnie dokładnie mieszamy z serkiem. Cukier i białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą. Biszkopty zanurzamy na chwilę w kawie i układamy jeden obok drugiego na dnie prostokątnego naczynia. Przykrywamy je połową kremy i oprószmy połową kakao. Całą operację powtarzamy. Deser wstawiamy na 5 godzin do lodówki . SMACZNEGO !