Sposób przygotowania:
tikka masala
Piersi z kurczaka myjemy, kroimy w dość grubą kostkę. Do wysokiej miski wkładamy 3 łyżki pasty tikka i wlewamy 4 łyżki jogurtu, dodajemy kurczaka, mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce na 20 min. W tym czasie w rondlu z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, zmiażdżony czosnek, papryczkę chili oraz utarty imbir. Smażymy 5 min. Po tym czasie dodajemy 3 łyżki pasty tikka, łyżkę koncentratu pomidorowego i wodę(250ml.).Powstały sos gotujemy 15 min. mieszając od czasu do czasu. W czasie, kiedy sos będzie się gotował zajmujemy się kurczakiem. Nagrzewamy piekarnik na 200 stopni. Kostki mięsa wyjmujemy z marynaty, nadziewamy na wykałaczki do szaszłyków( jeżeli ich nie macie akurat pod ręką możecie mięso położyć na blasze do pieczenia), smarujemy roztopionym masłem i wstawiamy do piekarnika na 15 min. Do sosu, który mam nadzieję mieszaliście, wlewamy pozostały jogurt oraz 1 łyżkę soku z cytryny. Mieszamy. Kurczaka zdejmujemy z wykałaczek i wkładamy do garnka z sosem. Gotujemy jeszcze 5 minut i gotowe! Możemy podawać z chlebkami naan lub ryżem basmati.