edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Tilapia srebrna z kiełkami buraczka

  • 12
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Smażona tilapia z nutką cytryny podana pod kołderką z kiełków buraczka (samodzielnie wyhodowanych) - samo dobre na talerzu :)

Tilapia srebrna z kiełkami buraczka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tilapia srebrna z kiełkami buraczka

 

  • 1 tilapia srebrna patroszona, ale ze łbem – u mnie waga 75 dag
  • 1 cytryna
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • mąka pszenna do panierowania – ok. 2 łyżek
  • olej do smażenia
  • garść kiełków buraczka

 

Sposób przygotowania:

Tilapia srebrna z kiełkami buraczka
Cytrynę dokładnie wyszorowałam, sparzyłam i osuszyłam. Z części otarłam skórkę i wymieszałam ją z mąką do panierowania. Tilapię oskrobałam z łusek, odcięłam łeb, dokładnie opłukałam i osuszyłam papierowym ręcznikiem. Wycięłam z niej dwa płaty mięsa – żeber nie usuwałam. Pozostałości ryby, tzn. łeb i kręgosłup z resztkami mięsa zamroziłam, aby przy okazji wykorzystać na wywar rybny. Cytrynę przekroiłam na pół, sokiem z połówki pozbawionej skórki polałam rybę. Płaty oprószyłam z obu stron solą i pieprzem cytrynowym, opanierowałam w mące wymieszanej ze skórką cytrynową i usmażyłam z obu stron na rozgrzanym oleju. Rybę przełożyłam na talerze, przybrałam plastrami odkrojonymi z drugiej połówki cytryny i obsypałam kiełkami buraczka. Podałam z ryżem.
Tilapia srebrna z kiełkami buraczka
Tilapię oskrobałam opłukałam i odkroiłam łeb.
Tilapia srebrna z kiełkami buraczka
Od kręgosłupa odkroiłam dwa płaty mięsa.
Tilapia srebrna z kiełkami buraczka
Opanierowaną rybę usmażyłam z obu stron.
Tilapia srebrna z kiełkami buraczka
Kiełki buraczków obrałam z łusek nasiennych.