grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Tiramisu z mascarpone, bez jajek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tiramisu to jeden z najbardziej znanych włoskich deserów, tym razem przygotowany bez jajek, na bazie kremu z serka mascarpone i śmietany, z ciasteczkami savoiardi nasączanymi mocną kawą espresso.

Tiramisu z mascarpone, bez jajek

Składniki:

Tiramisu z mascarpone, bez jajek

 

  • 500 g serka mascarpone
  • 400 g śmietany
  • 300 g ciasteczek savoiardi
  • 150 g cukru pudru
  • 300 ml kawy
  • kakao do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tiramisu z mascarpone, bez jajek

Przygotowanie kremu

Tiramisu z mascarpone, bez jajek
Przygotowany krem schładzamy w lodówce przez ok. 30 min.

Przygotowanie tiramisu rozpoczynamy od zaparzenia kawy espresso i odstawienia jej do wystygnięcia.
Do przygotowanie kremu wykorzystujemy dwie miski. W pierwszej misce śmietanę ubijamy na sztywno.

W drugiej misce miksujemy mascarpone z dodatkiem cukru pudru. Do serka mascarpone stopniowo dodajemy ubitą śmietanę. Krem dokładnie mieszamy.

Przygotowanie tiramisu

Tiramisu z mascarpone, bez jajek
Krem nakładamy łyżką lub szprycą do dekorowania ciast.

Przygotowujemy prostokątną formę, na której dnie układamy biszkopty savoiardi wcześniej nasączone kawą. Na biszkopty wykładamy połowę kremu.

Układamy kolejną warstwę biszkoptów wcześniej nasączonych kawą. Tiramisu kończymy ostatnią porcją kremu.

Dekoracja tiramisu

Tiramisu z mascarpone, bez jajek
Przed podaniem wierzch tiramisu oprószamy kakao.

Przygotowanie tiramisu schładzamy w lodówce przez ok. 3-4 godziny.

Tagi:

deser tiramisu