kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Ciasto kaszak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Polecam na podwieczorek do kawy lub herbaty.

Ciasto kaszak Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ciasto kaszak

 

  • 0,5 l mleka
  • 0,5 szklanki kaszy manny
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 70 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 14 herbatników
  • pojemnik 22 x 13 x 5
  • folia spożywcza
  • Polewa kakaowa :
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki wrzątku
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Ciasto kaszak
Pojemnik ( możemy użyć blaszki o podobnych wymiarach ) wykładamy folią spożywczą i wkładamy herbatniki. Mleko, cukier waniliowy, cukier, masło, kakao wkładamy do garnka i gotujemy do momentu, aż składniki się połączą. Dodajemy kaszę manną i mieszamy, gotujemy aż masa zgęstnieje.

Ugotowaną masę przekładamy na herbatniki i wyrównujemy, układamy druga warstwę herbatników.

Składniki polewy wkładamy do garnka i ropuszczamy, rozsmarowujemy na herbatnikach.Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Ciasto kaszak
Ciastka przekładamy do pojemnika wyłożonego folia spożywczą.
Ciasto kaszak
Wszystkie składniki na masę przekładamy do garnka.
Ciasto kaszak
Gotujemy do momentu, aż masa będzie gęsta.
Ciasto kaszak
Gorąca masę wykładamy na herbatniki i rozsmarowujemy, wyrównujemy.
Ciasto kaszak
Do garnka wkładamy składniki na polewę i rozpuszczamy.