Pasje Jolki

Pasje Jolki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Tiramisu bez surowych jaj i alkoholu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jest to ciasto dla mam karmiących, nie mają w składzie surowych jaj oraz dla dzieci gdyż nie posiadają alkoholu. Ciasto jest lekkie i bardzo smaczne. Taka delikatność na deser.. mniami

Tiramisu bez surowych jaj i alkoholu Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Tiramisu bez surowych jaj i alkoholu

Na ciasto

Sposób przygotowania:

Tiramisu bez surowych jaj i alkoholu
Ciasto to klasyczny biszkopt, pieczony na dużej blasze, tak jak roladę.

Białko ubij ze szczyptą soli na sztywno, dodaj cukier i miksując dalej po jednym żółtku. Otrzymasz puszystą masę. Teraz wmieszaj przesiane mąki z proszkiem do pieczenia ale już ręcznie. Ciasto wylej na blachę wyściełaną papierem do pieczenia i piecz w 180 ° przez 30 minut góra-dół.

Przygotuj teraz espresso i zostaw do ostygnięcia. Gdy biszkopt jest już zimny wyłóż folią spożywczą niewielką formę do ciasta i na niej połóż biszkopt tak aby zakryć spód formy. Nasącz go zimną kawą, ale nie zalej zbyt mocno.

Ubij śmietanę kremówkę , gdy zacznie sztywnieć dodaj 4 łyżki cukru pudru i stopniowo ser mascarpone. Połącz wszystkie składniki. Połowę masy wyłóż na nasączony biszkopt, przykryj ją drugą warstwą biszkoptu, który również nasącz kawą.

Rozsmaruj resztę masy, przykryj szczelnie i do lodówki na noc. Przed podaniem posyp wierzch kakaem. Ciasto przechowywane w lodówce jest dobre przez 5 dni.

Smacznego.

Na krem

- 0,5 l śmietany kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- 0,5 kg sera mascarpone
do posypania
- 2 łyżki kakao

Tiramisu bez surowych jaj i alkoholu
Upiecz biszkopt na dużej blasze cienko rozsmarowany
Tiramisu bez surowych jaj i alkoholu
Niewielką formę wyłóż folią spożywczą, na nią wyłóż szczelnie ostudzony biszkopt
Tiramisu bez surowych jaj i alkoholu
Biszkopt nasącz kawą i wyłóż połowę kremu
Tiramisu bez surowych jaj i alkoholu
Czynność powtórz, czyli na masę wyłóż biszkopt , nasącz go i rozsmaruj resztę kremu
Tiramisu bez surowych jaj i alkoholu
Włóż do lodówki na całą noc i przed podaniem posyp kokaem