Sposób przygotowania:
Tiramisu bez surowych jaj i alkoholu
Ciasto to klasyczny biszkopt, pieczony na dużej blasze, tak jak roladę.
Białko ubij ze szczyptą soli na sztywno, dodaj cukier i miksując dalej po jednym żółtku. Otrzymasz puszystą masę. Teraz wmieszaj przesiane mąki z proszkiem do pieczenia ale już ręcznie. Ciasto wylej na blachę wyściełaną papierem do pieczenia i piecz w 180 ° przez 30 minut góra-dół.
Przygotuj teraz espresso i zostaw do ostygnięcia. Gdy biszkopt jest już zimny wyłóż folią spożywczą niewielką formę do ciasta i na niej połóż biszkopt tak aby zakryć spód formy. Nasącz go zimną kawą, ale nie zalej zbyt mocno.
Ubij śmietanę kremówkę , gdy zacznie sztywnieć dodaj 4 łyżki cukru pudru i stopniowo ser mascarpone. Połącz wszystkie składniki. Połowę masy wyłóż na nasączony biszkopt, przykryj ją drugą warstwą biszkoptu, który również nasącz kawą.
Rozsmaruj resztę masy, przykryj szczelnie i do lodówki na noc. Przed podaniem posyp wierzch kakaem. Ciasto przechowywane w lodówce jest dobre przez 5 dni.
Smacznego.
Białko ubij ze szczyptą soli na sztywno, dodaj cukier i miksując dalej po jednym żółtku. Otrzymasz puszystą masę. Teraz wmieszaj przesiane mąki z proszkiem do pieczenia ale już ręcznie. Ciasto wylej na blachę wyściełaną papierem do pieczenia i piecz w 180 ° przez 30 minut góra-dół.
Przygotuj teraz espresso i zostaw do ostygnięcia. Gdy biszkopt jest już zimny wyłóż folią spożywczą niewielką formę do ciasta i na niej połóż biszkopt tak aby zakryć spód formy. Nasącz go zimną kawą, ale nie zalej zbyt mocno.
Ubij śmietanę kremówkę , gdy zacznie sztywnieć dodaj 4 łyżki cukru pudru i stopniowo ser mascarpone. Połącz wszystkie składniki. Połowę masy wyłóż na nasączony biszkopt, przykryj ją drugą warstwą biszkoptu, który również nasącz kawą.
Rozsmaruj resztę masy, przykryj szczelnie i do lodówki na noc. Przed podaniem posyp wierzch kakaem. Ciasto przechowywane w lodówce jest dobre przez 5 dni.
Smacznego.
Na krem
- 0,5 l śmietany kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- 0,5 kg sera mascarpone
do posypania
- 2 łyżki kakao