slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Tiramisu truskawkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszny deser. Tym razem bez alkoholu, więc mogą ten deser jeść również dzieci. Polecam.

Tiramisu truskawkowe

Składniki:

Tiramisu truskawkowe

 

  • 12 szt podłużnych biszkoptów
  • 1 galaretka truskawkowa w proszku
  • 3 łyżki dżemu truskawkowego
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 1/2 szkl cukru
  • kakao do posypania

Sposób przygotowania:

Tiramisu truskawkowe
Galaretkę przesypujemy do miseczki i zalewamy 1/2 szkl gorącej wody, mieszamy do rozpuszczenia.

Do galaretki dodajemy dżem i blendujemy go z galaretką, odstawiamy do ostygnięcia.

Zimną śmietankę przelewamy do wysokiej miski, dosypujemy cukier i miksujemy na sztywno.

Następnie porcjami dodajemy partiami mascarpone cały czas miksując, odstawiamy.

Gdy galaretka zacznie tężeć moczymy (przez kilka sekund) w niej 6 podłużnych biszkoptów i układamy obok siebie-najlepiej w jakimś pojemniku.

Na truskawkowe biszkopty nakładamy połowę masy serowej, wyrównujemy. Na masę układamy obok siebie kolejne namoczone w galaretce biszkopty.

Na ciastka nakładamy resztę kremu, wyrównujemy i posypujemy kakao. Wstawiamy deser do lodówki na całą noc.

Tagi:

deser tiramisu