Sposób przygotowania:
Rolada jabłkowaPrzygotowanie ciasta:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Następnie ciągle ubijając dodajemy po 1 żółtku ,cukier waniliowy.
Mieszamy z przesianą mąką.
Przygotowanie jabłek:
Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Bardzo drobno siekamy w cienkie plasterki. Mieszamy dokładnie jabłka z cynamonem i cukrem waniliowym.
Na dużą prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ciast wykładamy przygotowane jabłka.
Etap końcowy:
Jabłka na blasze zalewamy przygotowanym ciastem biszkoptowym.
Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy ok.30 min.
Po upieczeniu wykładamy ciasto na ściereczkę jabłkami do wierzchu i zwijamy w roladę. Wierzch rolady posypujemy przez sitko cukrem pudrem.