Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 315]

Rolada jabłkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prosta,tania,szybka w wykonaniu a do tego bardzo smaczna rolada biszkoptowa z dodatkiem jabłek i cynamonu.

Rolada jabłkowa

Składniki:

Rolada jabłkowa

na biszkopt:

dodatkowo:

  • 80 dag jabłek
  • 2-3 łyżeczki cynamonu
  • 1 cukier waniliowy
  • cukier puder do posypania rolady

Sposób przygotowania:

Rolada jabłkowa

Przygotowanie ciasta:

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Następnie ciągle ubijając dodajemy po 1 żółtku ,cukier waniliowy.

Mieszamy z przesianą mąką.

Przygotowanie jabłek:

Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Bardzo drobno siekamy w cienkie plasterki. Mieszamy dokładnie jabłka z cynamonem i cukrem waniliowym.

Na dużą prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ciast wykładamy przygotowane jabłka.

Etap końcowy:

Jabłka na blasze zalewamy przygotowanym ciastem biszkoptowym.

Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy ok.30 min.

Po upieczeniu wykładamy ciasto na ściereczkę jabłkami do wierzchu i zwijamy w roladę. Wierzch rolady posypujemy przez sitko cukrem pudrem.

Tagi:

ciasto jabłka