jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Ciasto wuzetka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto wuzetka przekładane masą i polane polewa czekoladową jest bardzo dobre do popołudniowej kawki.

Ciasto wuzetka

Składniki:

Ciasto wuzetka

ciasto :

krem :

  • masło 250 g
  • cukier puder 1 szklanka
  • żółtka 3 szt.
  • żelatyna 2 łyżki rozpuszczona niewielkiej ilości ciepłej wody
  • serki homogenizowane śmietankowe 2 szt.
  • polewa kakaowa lub czekoladowa gotowa 1 szt.

Sposób przygotowania:

Ciasto wuzetka
Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia. Wymieszać i dodać do masy. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do całości, wymieszać delikatnie. Przełożyć na wysmarowaną blaszkę i piec w 190 stopniach około 40 minut.

Na masę masło ucierać z cukrem pudrem i dodawać po jednym żółtku. Do utartej na puszysto masy dodawać po łyżce sera homogenizowanego i wlać rozpuszczoną i przestudzoną żelatyną.

Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty i przełożyć kremem, polać polewą czekoladową i udekorować kremem na wierzchu, żelkiem lub owocem.