Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowo-wiśniowe
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli, kiedy białka będą prawie ubite na sztywno dosypywać do nich cukier i nadal ubijać do uzyskania szklistej bezy. Żółtka rozmieszać widelcem, zmniejszyć obroty robota na najmniejsze i mieszając dolewać żółtka do białek, kiedy wszystko się ładnie połączy wyłączyć robota i już delikatnie mieszając masę jajeczna połączyć z przesianą mąką, kakao i proszkiem do pieczenia na koniec dodać olej. Formę ( 33 cm na 22 cm)wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i wylać do niej całe ciasto, piec w temp. 180st około 35 minut lub do suchego patyczka.
Galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach gorącej wody i po przestudzeniu dodać do niej wydrylowane wiśnie, następnie odstawić do zgęstnienia.
Żelatynę zalać 1/4 szklanki zimnej wody i po namoczeniu rozpuścić oraz przestudzić. Śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru na koniec ubijania dodać płynną żelatynę i po wymieszaniu na koniec dodac płatki migdałowe.
Upieczone i wystudzone ciasto wyjąć z formy, przeciąć wzdłuż na dwa placki i jeden ponownie umieścić w formia, oba placki skropić dość obficie naparem z kawy i na ten ułożony w formie wyłożyć połowę masy śmietankowej na śmietanę wylać gęstniejącą i przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć i wyłożyć na wierzch pozostałą masę śmietankową. Ciasto odstawić do lodówki do zastygnięcia, czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka i po przestudzeniu polać ozdobnie wierzch ciasta, dowolnie ozdobić. ( maje ciasto na wierzchu ma tylko ułożone wiśnie)
Galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach gorącej wody i po przestudzeniu dodać do niej wydrylowane wiśnie, następnie odstawić do zgęstnienia.
Żelatynę zalać 1/4 szklanki zimnej wody i po namoczeniu rozpuścić oraz przestudzić. Śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru na koniec ubijania dodać płynną żelatynę i po wymieszaniu na koniec dodac płatki migdałowe.
Upieczone i wystudzone ciasto wyjąć z formy, przeciąć wzdłuż na dwa placki i jeden ponownie umieścić w formia, oba placki skropić dość obficie naparem z kawy i na ten ułożony w formie wyłożyć połowę masy śmietankowej na śmietanę wylać gęstniejącą i przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć i wyłożyć na wierzch pozostałą masę śmietankową. Ciasto odstawić do lodówki do zastygnięcia, czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka i po przestudzeniu polać ozdobnie wierzch ciasta, dowolnie ozdobić. ( maje ciasto na wierzchu ma tylko ułożone wiśnie)
SylaUla