czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Klasyczna karpatka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne i efektowne, ale proste w przygotowaniu ciasto, idealnie sprawdzi się na święta lub na spotkania ze znajomymi.

Klasyczna karpatka

Składniki:

Klasyczna karpatka

 

  • ciasto:
  • 1 szklanka wody
  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki
  • 5 jajek
  • krem:
  • 2 budynie waniliowe
  • 3 szklanki mleka
  • 1 kostka masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Klasyczna karpatka
Zagotować wodę z masłem i wsypać mąkę, ucierać aż powstanie jednolite ciasto, a na ściankach garnka będzie zostawał biały osad. Zestawić z palnika na kilka minut, a następnie wbijać po jednym jajku i miksować na gładką masę. Blaszki od piekarnika (ok. 30x40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować na nim po połowie ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 20-30 minut, do zezłocenia. Wystudzić.

2 szklanki mleka zagotować, proszek budyniowy rozmieszać z trzecią szklanką mleka i wlać do wrzątku. Gotowy budyń przykryć folią spożywczą, żeby nie powstał kożuch i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i po łyżce dodawać wystudzony budyń. Gotowy krem rozsmarować na jednym blacie ciasta i przykryć drugim blatem.

Odstawić do lodówki do schłodzenia.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.