Sposób przygotowania:
Klasyczna karpatka
Zagotować wodę z masłem i wsypać mąkę, ucierać aż powstanie jednolite ciasto, a na ściankach garnka będzie zostawał biały osad. Zestawić z palnika na kilka minut, a następnie wbijać po jednym jajku i miksować na gładką masę. Blaszki od piekarnika (ok. 30x40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować na nim po połowie ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 20-30 minut, do zezłocenia. Wystudzić.
2 szklanki mleka zagotować, proszek budyniowy rozmieszać z trzecią szklanką mleka i wlać do wrzątku. Gotowy budyń przykryć folią spożywczą, żeby nie powstał kożuch i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i po łyżce dodawać wystudzony budyń. Gotowy krem rozsmarować na jednym blacie ciasta i przykryć drugim blatem.
Odstawić do lodówki do schłodzenia.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
2 szklanki mleka zagotować, proszek budyniowy rozmieszać z trzecią szklanką mleka i wlać do wrzątku. Gotowy budyń przykryć folią spożywczą, żeby nie powstał kożuch i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i po łyżce dodawać wystudzony budyń. Gotowy krem rozsmarować na jednym blacie ciasta i przykryć drugim blatem.
Odstawić do lodówki do schłodzenia.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
SylaUla
czarrna
Dziękuję:)