MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Tiramisu z jabłkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Tiramisu w wersji jesiennej - Pyszna masa serowa rozpływająca się w ustach! do tego biszkopty, kawa, alkohol i jabłka!

Tiramisu z jabłkami

Składniki:

Tiramisu z jabłkami

 

  • 500g mascarpone
  • 2 jajka
  • 4 łyżki pudru

 

  • biszkopty okrągłe - 10 szt
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • gorąca woda
  • 3 łyżeczki cukru

 

Sposób przygotowania:

Tiramisu z jabłkami
Kawę z cukrem rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Gdy ostygnie dodajemy wódkę.

Jabłka obieramy, kroimy w średniej wielkości kostkę. Wrzucamy do rondla i prażymy na odrobinie wody z cukrem i cynamonem. Gdy zmiękną, odstawiamy do wystygnięcia.

Jajka sparzamy wrzątkiem. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka z pudrem miksujemy, do uzyskania gładkiej i puszystej masy, dodajemy mascarpone i miksujemy na małych obrotach. Do masy serowej dodajemy pianę z białek, i delikatnie mieszamy.

Biszkopty maczamy w kawie i układamy warstwami: biszkopt jabłka masa serowa biszkopt jabłka masa serowa kakao