Sposób przygotowania:
Tiramisu z karmelem i orzeszkami
Sos karmelowy: W garnuszku o grubym dnie rozprowadzić cukier po całym dnie cienką warstwą i podgrzewać na małym ogniu aż zbrązowieje. Wlać wodę i bardzo energicznie wymieszać do rozpuszczenia cukru. Dolać śmietankę i podgrzewać jeszcze przez około 5 minut. na końcu dołożyć masło oraz sól, wymieszać do połączenia się składników. Ostudzić. Żółtka z cukrem pudrem i miąższem z wanilii ubijamy na parze na gęsty krem. Przestudzamy cały czas ubijając. Dodajemy małymi porcjami mascarpone i łączymy. W pucharkach układamy biszkopty. Nasączamy je w amaretto i kawą. Na biszkopty nakładamy krem z mascarpone, następnie łyżkę gęstego sosu karmelowego i łyżkę posiekanych orzechów. Powtarzamy do wyczerpania składników. Chłodzimy.