kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Tiramisu z karmelem i orzeszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zmodyfikowany klasyczny włoski deser który zachwyci miłośników karmelu i orzechów. Chrupiące orzechy świetnie kontrastują z kremowa konsystencja deseru.

 Tiramisu z karmelem i orzeszkami

Składniki:

Tiramisu z karmelem i orzeszkami

 

  • 5 złotek jaj
  • 100g cukru pudru
  • laska wanilii
  • 500g serka mascarpone
  • Amaretto do nasączenia biszkoptów
  • 250ml mocnej kawy rozpuszczalnej
  • 200g biszkoptów

 

  • na sos: 4 łyżki białego cukru
  • 60ml wody
  • 8 łyżek śmietany kremówki
  • 2 łyżki masła
  • około 1/3 łyżeczki soli

 

  • oraz 100g orzeszków ziemnych lub włoskich

Sposób przygotowania:

Tiramisu z karmelem i orzeszkami
Sos karmelowy: W garnuszku o grubym dnie rozprowadzić cukier po całym dnie cienką warstwą i podgrzewać na małym ogniu aż zbrązowieje. Wlać wodę i bardzo energicznie wymieszać do rozpuszczenia cukru. Dolać śmietankę i podgrzewać jeszcze przez około 5 minut. na końcu dołożyć masło oraz sól, wymieszać do połączenia się składników. Ostudzić. Żółtka z cukrem pudrem i miąższem z wanilii ubijamy na parze na gęsty krem. Przestudzamy cały czas ubijając. Dodajemy małymi porcjami mascarpone i łączymy. W pucharkach układamy biszkopty. Nasączamy je w amaretto i kawą. Na biszkopty nakładamy krem z mascarpone, następnie łyżkę gęstego sosu karmelowego i łyżkę posiekanych orzechów. Powtarzamy do wyczerpania składników. Chłodzimy.