wedith1

wedith1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Ciacho karmel, tiramisu i bita śmietana

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Zwykle robiłam z samymi krakersami, ale było za małe i nieco za słodkie, z ciastem biszkoptowym prezentuje się i sprawdza doskonale!

Ciacho karmel, tiramisu i bita śmietana

Składniki:

Ciacho karmel, tiramisu i bita śmietana

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cuktu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

 

  • Masy:
  • Gotowa masa tiramisu
  • 300ml mleka
  • Gotowa masa kajmakowa
  • 375 ml śmietanki 30%
  • 2 opakowania śmietan fixu
  • 1 łyżka cukru pudru

 

  • 2 duże paczki krakersów

Sposób przygotowania:

Ciacho karmel, tiramisu i bita śmietana
Przygotowujemy biszkopt: ubijamy białka z cukrem na sztywno, dodajemy powoli żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Formę do pieczenia wykładamy papierem, nakładamy masę biszkoptową, pieczemy w rozgrzanym piekarniku 25 minut w temp 160stopni. Gotowy biszkopt odstawiamy do wystudzenia.



Przygotowujemy górę:

1. Miksujemy mleko z masą tiramisu do uzyskania konsystencji kremu.

2. Nakładamy na wystudzony biszkopt.

3. Układamy krakersy.

4. Masę kajmakową.

5. Krakersy.

6. Ubijamy śmietankę z cukrem i śmietan fixem, układamy na wierzch całego ciasta.



Ciasto gotowe! :) Przed podaniem posypujemy kakaem lub czekoladą w proszku. Smacznego!!!