jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Toffifee

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Ciasto orzechowe, mocno słodkie, intensywnie karmelowe:)

Toffifee

Składniki:

Toffifee

 

  • CIASTO
  • 6 jaj
  • ¾ szklanki cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 20-25 dag orzechów włoskich
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • MASA
  • 1 lub 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
  • (1 puszka wystarczy, ale jeśli ktoś preferuje dużo karmelu to wówczas można wykorzystać 2 puszeczki)

 

Sposób przygotowania:

Toffifee
Mleko skondensowane gotować zanurzone w wodzie 3 godziny, a następnie pozostawić do ostygnięcia. Żółtka oddzielić od białek. Orzechy pokroić drobno. Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, posiekane orzechy i wymieszać. Ciasto przełożyć do średniej tortownicy lub formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 15-20 minut w 180ºC. Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia, a następnie przekroić wzdłuż na pół. Gotową masą karmelową przełożyć placek, część zostawiając na posmarowanie jego wierzchu. Udekorować orzechami.

Tagi:

ciasto