kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Sałatka z grillowanym tofu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wegetariańska, lekka i pyszna sałatka z grillowanym tofu. Dzięki marynowaniu w miodzie i soku z cytryny jest bardzo wyraziste i świetnie komponuje się z chrupiąca sałatą i słodkawymi pomidorkami.

Sałatka z grillowanym tofu

Składniki:

Sałatka z grillowanym tofu

podstawowe

 

  • miks sałat 4-5 garści
  • listki świeżej bazylii 1 garść
  • pomidorki koktajlowe 10szt
  • rzodkiewki 5 szt
  • kiełki pora/rzodkiewki/brokuła
  • czarnuszka do posypania

Sposób przygotowania:

Sałatka z grillowanym tofu
Tofu odsączamy z zalewy, kroimy w plastry grubości około 1 cm. Składniki marynaty: sok z cytryny, miód, przeciśnięty ząbek czosnku, zioła prowansalski, sól i czarny pieprz dokładnie mieszamy ze sobą. Pozostawiamy tofu w marynacie na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Po tym czasie tofu odsączamy z marynaty i grillujemy na patelni grillowej lub grillu z obu stron.

Na talerzach układamy po porcji mieszanki sałat. Posypujemy świeżymi listkami bazylii. Pomidorki kroimy na pół, rzodkiewki w plasterki. Warzywa dodajemy do sałatki. Na wierzch układamy kilka kawałków grillowanego tofu oraz garstkę kiełków. Polewamy pozostała z marynowania sera marynatą.