Sio-Smutki

Sio-Smutki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Smażone tofu z bakłażanem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Wegetariańskie, pyszne danie ze smażonymi tofu i bakłażanem, pełne smaku, kolorowe i pięknie pachnące.

Smażone tofu z bakłażanem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smażone tofu z bakłażanem

 

  • 1 średni bakłażan
  • 140 g. tofu
  • 1 łyżeczka pasty chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 3-4 krople oleju arachidowego
  • posiekana natka pietruszki
  • biały sezam do posypania

Sposób przygotowania:

Smażone tofu z bakłażanem
Kroję w podłużne słupki umytego i osuszonego bakłażana, lekko solę i zostawiam na kilka minut, po czym opłukuję na sicie i osuszam. Czosnek siekam drobno i wrzucam na rozgrzaną z olejem rzepakowym patelnię, smażę kilka minut by się lekko zezłocił. Wyjmuję go łyżką cedzakową i odkładam. Na tą samą patelnię wrzucam pokrojone w kostkę tofu, dolewam sos rybny i smażę je 5 minut, mieszając. Odkładam tofu na talerz, na patelnię dolewam łyżkę oleju, wrzucam bakłażana, lekko go solę i pod przykryciem smażę kilka minut, by zmiękł i się przyrumienił. Następnie dodaję pastę chili i olej sezamowy, mieszam, po czym z powrotem dorzucam pozostałe usmażone składniki. Wszystko smażę jeszcze 2-3 minuty , przed końcem smażenia dodaję natkę pietruszki.  
Smażone tofu z bakłażanem
Przygotowuję wszystkie potrzebne składniki
Smażone tofu z bakłażanem
Umyte i osuszone bakłażany kroję w podłużne słupki
Smażone tofu z bakłażanem
Podsmażam na złoto posiekany czosnek , po czym go zdejmuję z patelni
Smażone tofu z bakłażanem
Podsmażam także tofu, dolewając do niego sos rybny