Sposób przygotowania:
Smażone tofu z bakłażanem
Kroję w podłużne słupki umytego i osuszonego bakłażana, lekko solę i zostawiam na kilka minut, po czym opłukuję na sicie i osuszam. Czosnek siekam drobno i wrzucam na rozgrzaną z olejem rzepakowym patelnię, smażę kilka minut by się lekko zezłocił. Wyjmuję go łyżką cedzakową i odkładam. Na tą samą patelnię wrzucam pokrojone w kostkę tofu, dolewam sos rybny i smażę je 5 minut, mieszając. Odkładam tofu na talerz, na patelnię dolewam łyżkę oleju, wrzucam bakłażana, lekko go solę i pod przykryciem smażę kilka minut, by zmiękł i się przyrumienił. Następnie dodaję pastę chili i olej sezamowy, mieszam, po czym z powrotem dorzucam pozostałe usmażone składniki. Wszystko smażę jeszcze 2-3 minuty , przed końcem smażenia dodaję natkę pietruszki.
![Smażone tofu z bakłażanem Smażone tofu z bakłażanem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/smazone-tofu-z-baklazanem-329615.jpg)
![Smażone tofu z bakłażanem Smażone tofu z bakłażanem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/smazone-tofu-z-baklazanem-329616.jpg)
![Smażone tofu z bakłażanem Smażone tofu z bakłażanem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/smazone-tofu-z-baklazanem-329617.jpg)
![Smażone tofu z bakłażanem Smażone tofu z bakłażanem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/smazone-tofu-z-baklazanem-329618.jpg)
Kaga
Wegetarianie nie jedzą zwierząt, więc sos rybny skreśla je dla nas.
Proszę zwracać uwagę na składniki przed określaniem czegoś jako wegańskie czy wegetariańskie.
Poza tym brzmi smacznie.