jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Tomatada a Portuguesa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tomatada po portugalsku to sos podobny do cebolady, z większą ilością pomidorów, a mniejszą cebuli.

Tomatada a Portuguesa

Składniki:

Tomatada a Portuguesa

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Tomatada a Portuguesa
Na rozgrzaną oliwę z dodatkiem masła wsypujemy startą na cieniutkie plasterki cebulę. Kiedy zacznie się rumienić dodajemy posiekany drobno ząbek czosnku, posiekane drobno pomidory bez pestek i bez skórki. Dusimy ok 15 minut, dodajemy koncentrat pomidorowy i posiekaną natke pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dusimy jeszcze do czasu aż sos zgęstnieje i nabierze konsystencji pasty.