SUPERPRZEPIS

Tomates recheados (faszerowane pomidory)

  • jaNina
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Tomates recheados (faszerowane pomidory) Więcej zdjęć (3)

To smakowite danie kuchni portugalskiej - polecam podawać je z ryżem brązowym.

Składniki:

Tomates recheados (faszerowane pomidory)

 

  • 8 pomidorów
  • ok 15 dag farszu mięsnego "picado" opisanego wcześniej
  • 3 łyżeczki masła
  • sól, pieprz do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Tomates recheados (faszerowane pomidory)
Myjemy pomidory (7 szt), zcinamy górne części i wydrążamy środki.Faszerujemy pomidorki farszem mięsnym i na każdy układamy wiórek masła.
1 pomidora i środki pozostałych siekamy drobniutko, wkładamy do garnka, podlewamy odrobiną wody, doprawiamy solą i pieprzem -dusimy ok 10 minut. Wlewamy sos do półmiska żaroodpornego, układamy w nim pomidorki i zapiekamy ok 1/2 godziny w średnio nagrzanym piekarniku.
Tomates recheados (faszerowane pomidory)
Do wydrążonych pomidorków wkładamy farsz mięsny picado
Tomates recheados (faszerowane pomidory)
Pomidorki wkładamy do półmiska żaroodpornego wypełnionego sosem pomidorowym.