Sposób przygotowania:
Torcik bezowy z bitą śm. o smaku zielonej herbatySpód bezowy:
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania - partiami dodać cukier, a na samym końcu sok z cytryny.
(Idealna piana powinna być sztywna i lśniąca oraz odrobinę jakby miękka).
Pianę przełożyć na blachę uprzednio wysłaną papierem do pieczenia - należy uformować z niej okrąg i całość wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Bezę piec/suszyć przez około 90 minut w temperaturze 130 stopni i ostudzić w przy otwartych drzwiczkach piecyka. Czas pieczenia/suszenia zależny jest od rodzaju piekarnika. W trakcie pieczenia/suszenia warto sprawdzać i kontrolować stopień zapieczenia bezy.
Herbata:
Herbatę należy zaparzyć według wskazówek z opakowania.
Po ostudzeniu napar z liśćmi schłodzić w lodówce.
Krem:
Schłodzoną herbatę należy przecedzić i ubić na sztywno z z tzw. "Śnieżką".
Torcik:
Krem rozsmarować na spodzie bezowym (można szprycą). Torcik udekorować kwaskowatymi owocami, następnie schłodzić w lodówce. Czym dłużej stoi - tym beza mięknie i dla mnie lepiej lepiej smakuje.
monikaT83
Di bloguje
monikaT83 napisał(a):
gusia1000
Di bloguje
gusia1000 napisał(a):