Sposób przygotowania:
Czekoladowo-bananowa rozpusta
Przygotować spód. Masło rozpuścić w rondelku i odstawić. Herbatniki przełożyć do rozdrabniacza i zmielić na pył. Następnie do zmielonych herbatników dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Masa wylepić dno blaszki, u mnie blaszka prostokątna 25x28. Blaszkę wstawić do lodówki.
Składniki na masę serowo-czekoladową przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Do rondelka wlać mleko, dodać żelatynę i odstawić na chwilę aby napęczniała. Następnie mleko podgrzać ale nie gotować i rozpuścić dokładnie żelatynę. Odstawić do wystudzenia.
Czekoladę połamać i przełożyć do miski, rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do wystudzenia.
W międzyczasie jak czekolada i żelatyna stygną do drugiej miski przełożyć zmielony ser oraz serek mascarpone.
Dodać cukier i dokładnie zmiksować aż cukier się rozpuści. Następnie dodać rozpuszczoną zimną czekoladę. Ponownie zmiksować aby składniki się połączyły. Potem dodać zimna płynną żelatynę i ponownie dokładnie zmiksować.
Z lodówki wystawić foremkę. Na spód z herbatników wyłożyć ok 1/3 masy i ładnie rozsmarować.
Banany obrać ze skórki i ułożyć na masie lekko dociskając. Ja miałam nieduże banany i nie były zbyt grube więc dałam całe i ułożyłam w odstępach ale można też banany przekroić wzdłuż na pół i ułożyć połówki obok siebie.
Na banany wyłożyć resztę masy starając się aby dokładnie pokryła banany. Wierzch ładnie wyrównać. Foremkę wstawić do lodówki. Przygotować masę śmietankową na wierzch. Do rondelka wlać mleko.
Dodać żelatynę aby napęczniała. Następnie mleko podgrzać ale nie gotować i dokładnie rozpuścić żelatynę. Odstawić do wystudzenia. Śmietanę ubić na sztywno.
Dodać zimną płynna żelatynę i dokładnie zmiksować. Masę wyłożyć na wierzch ciasta. Ładnie wyrównać i posypać startą czekoladą.
Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin aby masa dobrze stężała.
Składniki na masę serowo-czekoladową przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Do rondelka wlać mleko, dodać żelatynę i odstawić na chwilę aby napęczniała. Następnie mleko podgrzać ale nie gotować i rozpuścić dokładnie żelatynę. Odstawić do wystudzenia.
Czekoladę połamać i przełożyć do miski, rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do wystudzenia.
W międzyczasie jak czekolada i żelatyna stygną do drugiej miski przełożyć zmielony ser oraz serek mascarpone.
Dodać cukier i dokładnie zmiksować aż cukier się rozpuści. Następnie dodać rozpuszczoną zimną czekoladę. Ponownie zmiksować aby składniki się połączyły. Potem dodać zimna płynną żelatynę i ponownie dokładnie zmiksować.
Z lodówki wystawić foremkę. Na spód z herbatników wyłożyć ok 1/3 masy i ładnie rozsmarować.
Banany obrać ze skórki i ułożyć na masie lekko dociskając. Ja miałam nieduże banany i nie były zbyt grube więc dałam całe i ułożyłam w odstępach ale można też banany przekroić wzdłuż na pół i ułożyć połówki obok siebie.
Na banany wyłożyć resztę masy starając się aby dokładnie pokryła banany. Wierzch ładnie wyrównać. Foremkę wstawić do lodówki. Przygotować masę śmietankową na wierzch. Do rondelka wlać mleko.
Dodać żelatynę aby napęczniała. Następnie mleko podgrzać ale nie gotować i dokładnie rozpuścić żelatynę. Odstawić do wystudzenia. Śmietanę ubić na sztywno.
Dodać zimną płynna żelatynę i dokładnie zmiksować. Masę wyłożyć na wierzch ciasta. Ładnie wyrównać i posypać startą czekoladą.
Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin aby masa dobrze stężała.
monikaT83