Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Tarta "snickers"

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepyszna tarta na wzór popularnego batonika. Jest tak obłędna w smaku, że jedząc ją nie myśli się o kaloriach.

Tarta "snickers"

Składniki:

Tarta "snickers"

Ciasto:

Dodatki:

  • 200 g masła orzechowego (najlepiej z kawałkami orzechów)
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 300 g masy krówkowej kajmakowej

Sposób przygotowania:

Tarta "snickers"

Przygotowanie ciasta:

Tarta "snickers"
Przygotowanie kruchego ciasta na tartę z kajmakiem

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder, sól i pokrojone na kawałki masło. Wysiekać.

Zagniatanie ciasta:

Tarta "snickers"
Wszystkie składniki ciasta po zagnieceniu

Uformować kopiec, wbić jajko, zagnieść jednolite ciasto. Owinąć je folią spożywczą i odłożyć na 45 minut do lodówki.

Pieczenie ciasta:

Tarta "snickers"
Foremka wylepiona ciastem na kruchą tartę

Ciasto rozwałkować. Ostrożnie, za pomocą wałka przenieść do wysmarowanej masłem formy do tarty o średnicy 26 cm. Wylepić dokładnie tak by brzegi wystawały lekko nad formę. Nakłuć widelcem i zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Wykańczanie ciasta:

Tarta "snickers"
Zapieczone ciasto z masłem orzechowym i kajmakiem

Ostudzone ciasto posmarować kolejno masłem orzechowym i kajmakiem. Polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i odłożyć do lodówki do czasu, aż polewa stężeje.