LUBIEGOTOWAC

LUBIEGOTOWAC

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 135]

Torcik czeresniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo lubie przyrządzać go w sezonie na owoce.

Torcik czeresniowy

Składniki:

Torcik czeresniowy

 

  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka soku z cytryny

 

  • masa:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 smietan fixy
  • 1/3 szklanki rumu
  • 500 g czereśni wydrylowanych( mogą być z kompotu)
  • 1/4 szklanki cukru
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • szklanka gorzkiej herbaty do nasączenia

 

 

Sposób przygotowania:

Torcik czeresniowy
Z białek ubic piane, wsypywać powoli cukier i dalej ubijać. Dodac żółtka, wymieszać. Nadal mieszając wsypywać powoli mąke wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlać sok cytryny.Wymieszać raz jeszcze wszystko delikatnie , po czym przełożyc do tortownicy o średnicy 26 cm. Piec ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. Gdy biszkopt przestygnie przekroić go na dwie części poziomo. Górną część pokruszyć i wymieszać z rumem. Schłodzoną kremowke ubić ze smietan fixem , a nastepnie dodawać porcjami pokruszony biszkopt i ciągle ubijać. Z cukru i szklanki wody ugotować syrop, wrzucić czereśnie i gotować 5 minut na małym ogniu. Odcedzić i ostudzić. Blat biszkoptowy ulożyć na talerzu, nasaczyć herbatą, rozłożyć na nim wisnie, przykryć masą z bitej śmietany, a następnie posypać grubo startą gorzką czekoladą. Przed podaniem dobrze schłodzic.