SUPERPRZEPIS

Torcik jabłkowo-miętowy z truskawkami

  • 2
  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Torcik jabłkowo-miętowy z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Lekki, delikatny torcik na jogurcie bałkańskim, nie sposób powstrzymać się przed sięgnięciem po następną porcję :)

Składniki:

Torcik jabłkowo-miętowy z truskawkami

 

  • NA FOREMKĘ 11x26 CM:
  • 7 podłużnych biszkoptów
  • 2 galaretki o smaku jabłkowo-miętowym
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • kilkanaście truskawek (w zależności od wielkości)

Sposób przygotowania:

Torcik jabłkowo-miętowy z truskawkami
Truskawki opłukać, dobrze osączyć, usunąć szypułki.

Jedną galaretkę i łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 1/2 szklanki wrzącej wody.

Dno foremki wyłożyć biszkoptami (moja silikonowa ze szklanym dnem nie wymagała uprzedniego wyłożenia folią spożywczą).

Jogurt bałkański zmiksować z łyżką cukru pudru i przestudzoną galaretką. Niewielką ilością masy pozalewać szczeliny pomiędzy biszkoptami i ich wierzch.

Na biszkoptach rozłożyć truskawki i zalać je pozostałą masą jogurtowo-galaretkową.

Foremkę wstawić do lodówki.

Drugą galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody, przestudzić.

Tężejącą wylać na wierzch torcika i ponownie wstawić do lodówki. 
Torcik jabłkowo-miętowy z truskawkami
Dno foremki wyłożyć podłużnymi biszkoptami.
Torcik jabłkowo-miętowy z truskawkami
Jogurt bałkański zmiksować z łyżką cukru pudru i przestudzoną galaretką.
Torcik jabłkowo-miętowy z truskawkami
Niewielką ilością masy pozalewać szczeliny pomiędzy biszkoptami i ich wierzch.
Torcik jabłkowo-miętowy z truskawkami
Na biszkoptach rozłożyć truskawki i zalać je pozostałą masą jogurtowo-galaretkową.

Tagi:

biszkopt