Sposób przygotowania:
Lekki torcik z truskawkami
Żółtka oddzielić od białek, ucierać z połową cukru na parze, aż masa zgęstnieje. Kasię rozpuścić, ostudzić, wymieszać z żółtkami. Mąkę wysypać na żółtka, białka ubić na sztywną pianę, wyłożyć na mąkę i delikatnie wymieszać. Tortownicę wysmarować masłem, posypać mąką, wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180st.C piekarnika, piec ok. 25 min, przestudzić, przekroić w poprzek. Truskawki umyć, osączyć, 1/4 udusić z 5 dag cukru, ostudzić, posmarować krążki ciasta, ułożyć na nich pokrojone truskawki. Śmietankę ubić z pozostałym cukrem, dodać odrobinę musu truskawkowego, przełożyć tort, resztą posmarować wierzch i boki, udekorować bezikami, schłodzić w lodówce.