Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Lekki torcik z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

W sezonie letnim kiedy owoców mamy dużo - lubię eksperymentować z ciastami.. robię je na rożne możliwe sposoby także z truskawkami

 Lekki torcik z truskawkami

Składniki:

Lekki torcik z truskawkami

 

  • Ciasto:
  • mąka - 10 dag
  • margaryna - 5 dag
  • cukier - 20 dag
  • jaja - 4 szt

 

  • nadzienie:
  • śmietanka kremówka 30 % - 200 ml,
  • cukier puder - 10 dag
  • truskawki - 50 dag,
  • beziki gotowe

Sposób przygotowania:

Lekki torcik z truskawkami
Żółtka oddzielić od białek, ucierać z połową cukru na parze, aż masa zgęstnieje. Kasię rozpuścić, ostudzić, wymieszać z żółtkami. Mąkę wysypać na żółtka, białka ubić na sztywną pianę, wyłożyć na mąkę i delikatnie wymieszać. Tortownicę wysmarować masłem, posypać mąką, wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180st.C piekarnika, piec ok. 25 min, przestudzić, przekroić w poprzek. Truskawki umyć, osączyć, 1/4 udusić z 5 dag cukru, ostudzić, posmarować krążki ciasta, ułożyć na nich pokrojone truskawki. Śmietankę ubić z pozostałym cukrem, dodać odrobinę musu truskawkowego, przełożyć tort, resztą posmarować wierzch i boki, udekorować bezikami, schłodzić w lodówce.