Sposób przygotowania:
Karpatkowy torcik z truskawkami i kiwi
Przygotowujemy ciasto: do garnka wlewamy wodę dodajemy margarynę i zagotowujemy, następnie łączymy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, wsypujemy do roztopionej margaryn w wodzie i energicznie mieszamy aż ciasto będzie gładkie. Odstawiamy do ostygnięcia.
Następnie wbijamy pojedynczo jajka i miksujemy. Z powstałego ciasta pieczemy 3 krążki - duży średni i mały oraz 4-5 zawijasów ptysiowych.
Ciasto pieczemy w nagrzanym do 210 stopni piekarniki przez około 20 minut.
Przygotowujemy krem. W połowie szklanki rozrabiamy mąkę ziemniaczaną, pszenną cukier oraz żółtka. resztę mleka zagotowujemy, zalewamy rozrobioną masą i gotujemy gęsty budyń - odtajnimy do wystygnięcia. Następnie masło ucieramy do białości, kiedy budyń wystygnie łączymy całość ucierając na jednolity krem.
Owoce myjemy i kroimy. Składamy ciasto - największy krążek karpatkowy smarujemy dżemem, nakładamy cześć masy, posypujemy owocami, nakładamy kolejny krążek - masa - owoce - trzeci, najmniejszy krążek, masa owoce i ptysiowe zawijasy.
Odstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny.
Następnie wbijamy pojedynczo jajka i miksujemy. Z powstałego ciasta pieczemy 3 krążki - duży średni i mały oraz 4-5 zawijasów ptysiowych.
Ciasto pieczemy w nagrzanym do 210 stopni piekarniki przez około 20 minut.
Przygotowujemy krem. W połowie szklanki rozrabiamy mąkę ziemniaczaną, pszenną cukier oraz żółtka. resztę mleka zagotowujemy, zalewamy rozrobioną masą i gotujemy gęsty budyń - odtajnimy do wystygnięcia. Następnie masło ucieramy do białości, kiedy budyń wystygnie łączymy całość ucierając na jednolity krem.
Owoce myjemy i kroimy. Składamy ciasto - największy krążek karpatkowy smarujemy dżemem, nakładamy cześć masy, posypujemy owocami, nakładamy kolejny krążek - masa - owoce - trzeci, najmniejszy krążek, masa owoce i ptysiowe zawijasy.
Odstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny.
zbysiowa
jaNina
monikaT83
Konczi
monikaT83
marietta