sofieta

sofieta

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Kakaowy torcik z truskawkami i bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dziś zapraszam na fantastycznie orzeźwiajacy torcik, któremu trudno się oprzeć: soczyste truskawki z bitą śmietaną i kakaowy biszkopt. Nawet moja wybredna córcia poprosiła o drugi kawałek! Musi być dobry!

Kakaowy torcik z truskawkami i bitą śmietaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kakaowy torcik z truskawkami i bitą śmietaną

 

  • Biszkopt (jeden blat, tortownica 24 cm):
  • 3 jajka ( białka i żółtka oddzielnie)
  • 80 g cukru
  • 55 g mąki pszennej
  • 16 g kakao ( 2 łyżki)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Masa śmietankowa:
  • 500 ml schłodzonej śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 1/3 łyżeczki żelatyny
  • 1/5 szklanki gorącej wody

 

  • Poncz:
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

 

  • Dodatkowo:
  • 2 galaretki truskawkowe
  • truskawki

 

Sposób przygotowania:

Kakaowy torcik z truskawkami i bitą śmietaną
Galaretki przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W upalne dni dodajemy mniej wody( na 2 galaretki użyłam 850 ml gorącej wody). Białka ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy po łyżce cukru i dalej ubijamy, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Następnie ( również mikserem) dodajemy po jednym żółtku. Do masy żółtkowej, stopniowo wsypujemy wymieszaną mąkę z kakao i proszkiem i pieczenia. Bardzo delikatnie mieszamy łopatką. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C. Biszkopt zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, lekko osuszamy papierowym recznikiem i kroimy na cząstki. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Lekko studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Na końcu dodajemy cukier puder i lekko ostudzoną żelatynę. Do masy dodajemy truskawki i delikatnie mieszamy. Cukier rozpuszczamy w wodzie, dodajemy sok z cytryny i zostawiamy do wystygnięcia. Biszkopt nasączamy ponczem. Umieszczamy w obręczy do tortów. Wykładamy ubitą kremówkę z truskawkami, wyrównujemy. Ciasto wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Na dobrze zastygnietej śmietanie układamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy do lodńwki na całą noc.
Kakaowy torcik z truskawkami i bitą śmietaną
Białka ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy po łyżce cukru i dalej ubijamy, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Następnie ( również mikserem) dodajemy po jednym żółtku.
Kakaowy torcik z truskawkami i bitą śmietaną
Do masy żółtkowej, stopniowo wsypujemy wymieszaną mąkę z kakao i proszkiem i pieczenia. Bardzo delikatnie mieszamy łopatką
Kakaowy torcik z truskawkami i bitą śmietaną
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Na końcu dodajemy cukier puder i lekko ostudzoną żelatynę. Do masy dodajemy truskawki i delikatnie mieszamy.
Kakaowy torcik z truskawkami i bitą śmietaną
Na dobrze zastygnietej śmietanie układamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką.