Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 301]

Torcik kokosowy z kremem śmietanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam prosty przepis na torcik z kokosem, dżemem z porzeczki i ubitym kremem śmiatanowym. Dodatek serka mascarpone podkreślą smak.

Torcik kokosowy z kremem śmietanowym

Składniki:

Torcik kokosowy z kremem śmietanowym

 

  • Biszkopt:
  • jajka - 4 szt
  • cukier - 4 łyżki
  • sól - szczypta
  • mąka pszenna - 4 łyżki
  • kokos - 3-4 łyżki

 

  • Krem:
  • Śmietana kremówka 36% - 500 ml
  • serek mascarpone - 300 g
  • cukier drobny - 100 g

 

  • Dodatkowo:
  • dżem z czarnej porzeczki
  • koraliki cukiernicze

Sposób przygotowania:

Torcik kokosowy z kremem śmietanowym
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli i cukrem, następnie dodajemy po 1 żółtku dalej delikatnie miksując. Mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy, na końcu dodajemy wiórku i łączymy z ciastem.

Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180stC i pieczemy ok 20-25 minut.

Po upieczeniu ciasto wystawiamy z piekarnika i studzimy

Śmietane przekładamy do misy , dodajemy cukier i serek mascarpone i razem miksujemy do zgęstnienie. Około 2 minut .

Wystudzone ciasto przekrawamy na pół, na pierwszą cześć wykładamy dżem, następnie część kremu, nakładamy drugą część ciasta i tez delikatnie smarujemy kremem. Resztę kremu przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy ciasto. posypujemy koralikami.

schładzamy