Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1183]

Tort makowo - migdałowy z kulkami kokosowymi

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się już dużymi krokami. Pora pomyśleć o wypiekach. Ja proponuję upiec tort. Taki tort można przygotować na świąteczny stół. Będzie się pięknie prezentował i pysznie smakował. Takim tortem można zaskoczyć gości.

Tort makowo - migdałowy z kulkami kokosowymi Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort makowo - migdałowy z kulkami kokosowymi

Biszkopt makowy:

  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki suchego zmielonego maku
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropli olejku migdałowego

Krem:

  • 20 dag masła 82 %
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • 2 pełne szklanki mleka
  • 5 dag białej czekolady
  • cukier puder do smaku ( ja dałam 4 łyżki )

Kulki:

  • 10 dag wiórek kokosowych
  • 2 łyżki cukru
  • pół szklanki mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wiórek kokosowych do obtaczania

Dodatkowo:

  • około 40 g płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Tort makowo - migdałowy z kulkami kokosowymi
1. Biszkopt makowy: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i olejek i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mak, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 23 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem i studzimy. Wystudzony przekrawamy na dwa krążki. 

2. Kulki: Mąkę mieszamy z wiórkami kokosowymi. W garnku zagotowujemy mleko z cukrem, wsypujemy wiórki i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Masę lekko studzimy i z jeszcze ciepłej formujemy niewielkie kluki i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Mnie wyszło 17 kulek. 

3. Krem: W połowie mleka rozpuszczamy budynie, pozostałe mleko zagotowujemy, wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia. Budyń dobrze studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy stopniowo zimny budyń i dokładnie ucieramy, na koniec ucieramy wlewamy płynną lekko przestudzoną czekoladę i dokładnie ucieramy. 

4. Kilka łyżek kremu odkładamy do dekoracji, pozostałym kremem przekładamy krążki ciasta, smarujemy również wierzch i boki. Odłożonym kremem za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy rozetki, tyle ile mamy kulek. Na każdą rozetkę wciskamy kulkę. Cały tort posypujemy płatkami migdałowymi.

5. Tak wykonany tort odstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia. Po tym czasie tort kroimy i podajemy. Smacznego.  



Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Tortownica o średnicy 23 cm. Kupiłam gotowy zmielony suchy mak. Budynie mają być bez cukru i na pół litra mleka każdy. Tort należy szybko przekładać ponieważ masa z czekoladą bardzo szybko tężeje. 
Tort makowo - migdałowy z kulkami kokosowymi
Rozkrojony tort makowy z kulkami kokosowymi.