Sposób przygotowania:
Tort kokosowy Malibu wg DiBiszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę, wsypać cukier i ubijać aż będą lśniące. Dodać żółtka i na końcu mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie za pomocą łyżki i przełożyć do formy wysmarowanej masłem oraz obsypanej mąką (bez boków). Piec około 40 minut w 160-170 stopniach. Biszkopt ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika i przekroić na 3 krążki.
Budynie do kremu:
Odrobinę mleka odlać i rozpuścić nim budynie z cukrem. Resztę zagotować z wiórkami kokosowymi. Do wrzącego mleka dodać rozpuszczone budynie i mieszając gotować aż powstanie gęsta masa. Ostudzić i podzielić na 3 części.
Krem:
Kremówkę ubić na sztywno i połączyć z zimnym budyniem.Krem wstawić do lodówki na około 1 h.
Nasączenie:
Alkohol połączyć z mlekiem.
Tort:
Ułożyć pierwszy biszkopt, nasączyć, posmarować kremem, ułożyć kolejny blat, nasączyć wyłożyć krem, przykryć ostatnią częścią ciasta, nasączyć i wierzch oraz boki obsmarować resztą kremu. Całość dokładnie obsypać wiórkami i udekorować wg uznania. Przed podaniem schłodzić.
marietta
Di bloguje