Karolajna13

Karolajna13

Kucharz
[Przepisów: 2]

Torcik krówkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
  • KALORIE: 280
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Torcik Krówkowy to nieodłączny element każdych świąt Wielkanocnych bez niego nie ma po prostu świąt. Jego przepyszna konsystencja nie pozwoli nikomu o nim zapomnieć a po jednym kawałku odbiera mowę.

Torcik krówkowy

Składniki:

Torcik krówkowy

 

Sposób przygotowania:

Torcik krówkowy

1.

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając 3/4 szklanki cukru. Następnie dodawać po 1 żółtku, po czym masę delikatnie wymieszać z przesianą mąką pszenną oraz ziemniaczaną.

2.

Ciasto przelać do tortownicy o średnicy ok.30 cm wyścielonej papierem do pieczenia . Piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 C. P o tym czasie wyjąć i ostudzić.

3.

Schłodzoną śmietanę 30% lub 36% ubić z 2 opakowaniami ,, Śmietan-fiksu". Można wsypać trochę cukru pudru.

4.

Ostudzony gotowy biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Spodni blat ciasta posmarować połową masy krówkowej ( można ją wcześniej odrobinę podgrzać, by lepiej się rozprowadzała) i ewentualnie posypać 1/2 opakowania skarmelizowanych pestek słonecznika.

5.

Na wierzch równomiernie wyłożyć ubitą śmietanę, a na niej umieścić drugi blat biszkoptu. Torcik posmarować resztą masy krówkowej i udekorować pokrojonymi w plasterki truskawkami. Smacznego!