Sposób przygotowania:
Torcik krówkowy1.
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając 3/4 szklanki cukru. Następnie dodawać po 1 żółtku, po czym masę delikatnie wymieszać z przesianą mąką pszenną oraz ziemniaczaną.
2.
Ciasto przelać do tortownicy o średnicy ok.30 cm wyścielonej papierem do pieczenia . Piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 C. P o tym czasie wyjąć i ostudzić.
3.
Schłodzoną śmietanę 30% lub 36% ubić z 2 opakowaniami ,, Śmietan-fiksu". Można wsypać trochę cukru pudru.
4.
Ostudzony gotowy biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Spodni blat ciasta posmarować połową masy krówkowej ( można ją wcześniej odrobinę podgrzać, by lepiej się rozprowadzała) i ewentualnie posypać 1/2 opakowania skarmelizowanych pestek słonecznika.
5.
Na wierzch równomiernie wyłożyć ubitą śmietanę, a na niej umieścić drugi blat biszkoptu. Torcik posmarować resztą masy krówkowej i udekorować pokrojonymi w plasterki truskawkami. Smacznego!