Sposób przygotowania:
Truskawkowy tort z mchem
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno, dodając cukier, następnie po jednym żółtku stale miksując.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na prostokątną blaszkę, Pieczemy w 180 stopniach przez około 25-30 minut do suchego patyczka.
Zimny biszkopt przekrawamy na pół.
Mech: Szpinak przekładamy na sito i dokładnie odsączamy. Do miski wbijamy jajka, ucieramy je dodając cukier i cukier waniliowy, następnie dodajemy mąkę krupczatkę oraz przesianą mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy olej i mieszamy. Na koniec dodajemy szpinak i całość dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem i pieczemy w 180 stopniach przez około 55 - 60 minut.
Pierwszy blat biszkopta smarujemy konfiturą truskawkową.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone i wykładamy na biszkopt, układamy świeże truskawki, przykrywamy drugim biszkoptowym blatem.
Przygotowujmy krem do obłożenia tortu. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy fix do śmietany. Cały tort okładamy kremem.
Na wierzch, na środek kruszymy leśny mech. Brzegi dekorujemy śmietaną, na mchu układamy świeże truskawki. Tort wkładamy na godzinę do lodówki.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na prostokątną blaszkę, Pieczemy w 180 stopniach przez około 25-30 minut do suchego patyczka.
Zimny biszkopt przekrawamy na pół.
Mech: Szpinak przekładamy na sito i dokładnie odsączamy. Do miski wbijamy jajka, ucieramy je dodając cukier i cukier waniliowy, następnie dodajemy mąkę krupczatkę oraz przesianą mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy olej i mieszamy. Na koniec dodajemy szpinak i całość dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem i pieczemy w 180 stopniach przez około 55 - 60 minut.
Pierwszy blat biszkopta smarujemy konfiturą truskawkową.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone i wykładamy na biszkopt, układamy świeże truskawki, przykrywamy drugim biszkoptowym blatem.
Przygotowujmy krem do obłożenia tortu. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy fix do śmietany. Cały tort okładamy kremem.
Na wierzch, na środek kruszymy leśny mech. Brzegi dekorujemy śmietaną, na mchu układamy świeże truskawki. Tort wkładamy na godzinę do lodówki.