gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Barszcz biały z kaszą, chrzanem i jajkiem sadzonym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Barszcz biały gotowany na skrzydełkach zagęszczony kaszą jęczmienną. Podany z jajkiem sadzonym. Polecam.

Barszcz biały z kaszą, chrzanem i jajkiem sadzonym

Składniki:

Barszcz biały z kaszą, chrzanem i jajkiem sadzonym

 

  • 3 skrzydełka,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 1 cebula,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • 3/4 szklanki kaszy jęczmniennej średniej,
  • 400 ml zakwasu pszennego na barszcz,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta kurkumy,
  • majeranek do smaku,
  • kiełbaska,
  • jajka.

Sposób przygotowania:

Barszcz biały z kaszą, chrzanem i jajkiem sadzonym
Do garnka z wodą (około 4 litry) wrzucamy skrzydełka. Gotujemy około 20 minut.

Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka wraz z zielem angielskiem i liściem laurowym. Gotujemy do miękkości.

Następnie wsypujemy kaszę. Gotujemy 10 minut.

Wlewamy zakwas na barszcz i dodajemy chrzan i przyprawy. Chwilkę gotujemy.

Dodajemy śmietanę, mieszamy.

Kiełbaskę podsmażamy.

Jajka smażymy według własnego uznania.

Zupę podajemy z kiebłaską i jajkiem.

Smacznego ;)