kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 261]

Torcik morelowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mam dziś dla Was torcik pachnący latem. Soczyście zielony szpinakowy spód i pyszna warstwa musu morelowego.

Torcik morelowy

Składniki:

Torcik morelowy

 

  • spód szpinakowy:

 

  • 100 g świeżego szpinaku
  • 1 jajko
  • 50 ml oleju
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • otarta skórka z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

  • warstwa morelowa:

 

  • 600 g moreli
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 torebki galaretki z owoców egzotycznych
  • 500 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki cukru pudru

 

  • ponadto:

 

  • 50 g moreli
  • torebka galaretki gruszkowej
  • listki mięty

Sposób przygotowania:

Torcik morelowy

ETAP 1:

Przygotuj tortownicę o średnicy 18 cm, dno oraz boki wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170 stopni (termoobieg).

Szpinak zmiksujemy blenderem na gładką masę. Jajka wbij do miski, dodaj do nich cukier trzcinowy i ubij mikserem na puszystą masę. Dodaj olej i razem zmiksuj. Następnie przelej zmiksowany szpinak, dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz skórkę cytrynową i proszek do pieczenia. Zmiksuj do połączenia składników. Ciasto przelej do tortownicy, wyrównaj wierzch i wstaw do piekarnika. Piecz przez 60 minut.

Gotowe ciasto wystudź, wyłóż na talerz, zapnij wokół niego obręcz tortownicy wyłożoną uprzednio paskami papieru dopieczenia (papier musi wystawać powyżej brzegu tortownicy co najmniej 3 cm).

Przygotuj warstwę kremu:
Morele opłucz pod bieżącą wodą, przekrój na połówki, usuń pestki. Połowę porcji pokrój na mniejsze kawałki. Drugą połowę moreli włóż do rondelka, posyp cukrem trzcinowym i duś pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 minut. Zestaw rondelek z ognia i zmiksuj morele blenderem. Następnie dodaj do nich galaretki egzotyczne i dokładnie wymieszaj. Odstaw mus do wystygnięcia.

Ubij śmietankę z cukrem pudrem na sztywno. Do ubitej śmietanki dodaj przestudzony mus oraz pokrojone morele, dokładnie wymieszaj. Masę morelową wyłóż na spód szpinakowy, wyrównaj wierzch i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.

W tym czasie przygotuj galaretkę gruszkową. Galaretkę rozpuść w połowie zalecanej ilości wody, dokładnie wymieszaj i wylej na głęboki talerz. Odstaw talerz do stężenia galaretki.

Gotową galaretkę pokrój w kostkę nacinając poprzecznie nożem.

Ciasto przed podaniem udekoruj zieloną galaretką, cząstkami moreli i listkami mięty.