Sposób przygotowania:
Torciki àla sacherPrzygotowanie ciasta
Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od rozpuszczenia czekolady i masła w kąpieli wodnej. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę ok. 5 minut. Do żółtek dodajemy rozpuszczoną czekoladę, ziarna z laski wanilii. Ciasto mieszamy, po czym stopniowo dodajemy mąkę. Na koniec do ciasta dodajemy białka ubite na sztywną pianę.
Pieczenie ciasta
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
Formę o wymiarach 30x40 cm wykładamy papierem do pieczenia, do której przelewamy ciasto.
Ciasto pieczemy ok. 15-20 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia na kratce.
Przygotowanie kremu
W garnuszku zagotowujemy śmietanę, po zagotowaniu wyłączamy gaz. Do śmietany dodajemy kawałki czekolady, dokładnie mieszając. Na koniec stopniowo dodajemy miękkie masło. Krem miksujemy na jednolitą masę.
Przygotowanie torcików
Z ostudzonego ciasta wykrawamy kółka o średnicy 7 cm.
Torciki przekładamy dżemem morelowym, po czym układamy jeden na drugi.
Dekoracja torcików
Torciki dekorujemy schłodzonym kremem czekoladowym, oprószamy płatkami migdałowymi i czekoladą.