anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Tort śmietankowy mascarpone z owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wyjątkowy delikatny smak z delikatną nutą dżemu idealnie komponuje się ze śmietaną i delikatnymi biszkoptami.

Tort śmietankowy mascarpone z owocami

Składniki:

Tort śmietankowy mascarpone z owocami

biszkopt

  • 8jaj
  • 2 szkl cukru
  • 2 szkl mąki
  • 1 budyn śmietankowy

krem

  • 1300 ml śmietanki 36%
  • 400 g serka mascarpone
  • 2 lyzki cukru pudru
  • Dżem morelowy
  • Dżem malinowy

Sposób przygotowania:

Tort śmietankowy mascarpone z owocami
Biszkopt

Białka ubić na sztywno i zasypać stopniowo cukrem. Ubić na lśniącą pianę. Dodać żółtka i mąkę z budyniem przesianą przez sito. Delikatnie wymieszać przełożyć do tortownicy 24 cm. Piec około 50 minut w 180 stopniach. Wystudzić i przekroić na 5 części.

Krem

Śmietankę dobrze schłodzić i ubić z cukrem pudrem do sztywnej konsystencji następnie dodać serek mascarpone i delikatnie wymieszać. Krem podzielić na trzy części do jednej dodać dżem malinowy do drugiej dżem morelowy.

Biszkopty przełożyć na przemian kremem a trzecią częścią kremu udekorować tort.