Sposób przygotowania:
Ciasto z śliwkami i z kremem
Budyń gotujemy na mleku z dodatkiem cukru i odstawiamy do wystygnięcia. Wystudzony ucieramy albo miksujemy z masłem.
Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki o osuszamy. Jajka wybijamy oddzielając żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, żółtka, aromat, olej i wodę. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką albo łopatką.
Ciasto przekładamy do przygotowanej dużej blaszki. Na wierzchu ciasta układamy śliwki rozcięciem do góry.
Pieczemy do suchego patyczka ok 40 min w 180 stopniach. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia i na wierzch nakładamy przygotowany krem.
Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki o osuszamy. Jajka wybijamy oddzielając żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, żółtka, aromat, olej i wodę. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką albo łopatką.
Ciasto przekładamy do przygotowanej dużej blaszki. Na wierzchu ciasta układamy śliwki rozcięciem do góry.
Pieczemy do suchego patyczka ok 40 min w 180 stopniach. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia i na wierzch nakładamy przygotowany krem.