eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Drożdżowe ciasto Eli z nektarynkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam ciasto drożdżowe z nektarynkami i kruszonką. Rodzinka bardzo lubi ciasto drożdżowe z samą kruszonką, ale dla odmiany też z owocami.

Drożdżowe ciasto Eli z nektarynkami

Składniki:

Drożdżowe ciasto Eli z nektarynkami

ciasto

kruszonka

  • 30 dkg masła
  • 1 szklanka cukru - szklanka 250 ml
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki pszennej -jeżeli kruszonka będzie za miękka dodać jeszcze mąki

owoce

dodatki

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ciasto Eli z nektarynkami

przygotowanie ciasta

Drożdżowe ciasto Eli z nektarynkami
Ze składników wyrobić ciasto tak żeby odchodziło od ręki.

Do miski przesiać mąkę. Drożdże pokruszyć do większego garnuszka, dodać łyżkę mąki i łyżkę cukru. Margarynę roztopić w garnuszku i ostudzić.Do mąki dodać cukier, jajka i sól. Mleko podgrzać,ale nie bardzo mocno, żeby nie zabić drożdży. Połowę mleka wlać do drożdży, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięty zaczyn wlać do miski z miski z mąką i wyrobić elastyczne ciasto. Do ciasta dodać margarynę i jeszcze wyrabiać aż ciasto będzie odchodzić od ręki.

przygotowanie ciasta cd

Drożdżowe ciasto Eli z nektarynkami
Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Miskę przykryć czystą ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość.

przygotowanie ciasta cd

Drożdżowe ciasto Eli z nektarynkami
Wyrośnięte ciasto rozłożyć na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia.

Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, rozłożyć na blachach i odstawić do ponownego wyrośnięcia.

przygotowanie kruszonki cd

Drożdżowe ciasto Eli z nektarynkami
Do przesianej mąki dodać pozostałe składniki.

Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, miękkie masło i proszek do pieczenia.

przygotowanie kruszonki

Drożdżowe ciasto Eli z nektarynkami

Wszystkie składniki kruszonki zagnieść.

przygotowanie nektarynek

Drożdżowe ciasto Eli z nektarynkami

Nektarynki opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Usunąć pestki i pokroić nektarynki w grube plastry.

pieczenie ciasta

Drożdżowe ciasto Eli z nektarynkami

Ciasto na jednej blasze posypać bułką tartą i rozłożyć nektarynki.

pieczenie ciasta cd

Drożdżowe ciasto Eli z nektarynkami

Na obu blachach z ciastem rozłożyć kruszonkę.

pieczenie ciasta cd

Drożdżowe ciasto Eli z nektarynkami

Ciasto piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem ( obie blachy razem ). Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego!