Sposób przygotowania:
Drożdżowe ciasto Eli z nektarynkamiprzygotowanie ciasta
Do miski przesiać mąkę. Drożdże pokruszyć do większego garnuszka, dodać łyżkę mąki i łyżkę cukru. Margarynę roztopić w garnuszku i ostudzić.Do mąki dodać cukier, jajka i sól. Mleko podgrzać,ale nie bardzo mocno, żeby nie zabić drożdży. Połowę mleka wlać do drożdży, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięty zaczyn wlać do miski z miski z mąką i wyrobić elastyczne ciasto. Do ciasta dodać margarynę i jeszcze wyrabiać aż ciasto będzie odchodzić od ręki.
przygotowanie ciasta cd
Miskę przykryć czystą ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość.
przygotowanie ciasta cd
Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, rozłożyć na blachach i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
przygotowanie kruszonki cd
Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, miękkie masło i proszek do pieczenia.
przygotowanie kruszonki
Wszystkie składniki kruszonki zagnieść.
przygotowanie nektarynek
Nektarynki opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Usunąć pestki i pokroić nektarynki w grube plastry.
pieczenie ciasta
Ciasto na jednej blasze posypać bułką tartą i rozłożyć nektarynki.
pieczenie ciasta cd
Na obu blachach z ciastem rozłożyć kruszonkę.
pieczenie ciasta cd
Ciasto piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem ( obie blachy razem ). Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego!
gusia1000