Sposób przygotowania:
Torcik orzechowy
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po 1 łyżce cukru cały czas miksując. Następnie dodajemy żółtka, miksujemy. Na koniec dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Mąkę z białkami delikatnie mieszamy łyżką. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (boki zostawiamy suche), wylewamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie studzimy biszkopt i zimny przekrawamy na dwie części.
Robimy masę:
Do dużej miski wlewamy zimną śmietankę, dodajemy cukier i miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy po 1 łyżce mascarpone i cały czas miksujemy, aż do wyczerpania serka. Na sam koniec dodajemy masło orzechowe i jeszcze przez chwilę miksujemy, aż połączy się z masą śmietanową.
Masę dzielimy na dwie części.
Na paterę wykładamy jedną część biszkoptu, na nim rozsmarowujemy część kremu, wyrównujemy i przykrywamy 2 częścią biszkoptu.
Górę i boki ciasta pokrywamy pozostałym kremem. Posypujemy całe ciasto kruszonymi orzechami. Ja osobiście bardzo rzadko pączuję blaty biszkoptu ale jeśli wolicie to zrobić to oczywiście można.
tortownica 16
Robimy masę:
Do dużej miski wlewamy zimną śmietankę, dodajemy cukier i miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy po 1 łyżce mascarpone i cały czas miksujemy, aż do wyczerpania serka. Na sam koniec dodajemy masło orzechowe i jeszcze przez chwilę miksujemy, aż połączy się z masą śmietanową.
Masę dzielimy na dwie części.
Na paterę wykładamy jedną część biszkoptu, na nim rozsmarowujemy część kremu, wyrównujemy i przykrywamy 2 częścią biszkoptu.
Górę i boki ciasta pokrywamy pozostałym kremem. Posypujemy całe ciasto kruszonymi orzechami. Ja osobiście bardzo rzadko pączuję blaty biszkoptu ale jeśli wolicie to zrobić to oczywiście można.
tortownica 16