slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Torcik orzechowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny, mały torcik w sam raz do kawy lub na małą rodzinną uroczystość. Zamiast masła orzechowego możemy dodać np. nutellę. Uzyskamy wtedy zupełnie inny smak.

Torcik orzechowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Torcik orzechowy

 

  • biszkopt:2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • masa: 250 g mascarpone
  • 1/4 szkl cukru
  • 1 szkl śmietanki 30%
  • 2 czubate łyżki masła orzechowego
  • 50 g kruszonych orzechów ziemnych

Sposób przygotowania:

Torcik orzechowy
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po 1 łyżce cukru cały czas miksując. Następnie dodajemy żółtka, miksujemy. Na koniec dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Mąkę z białkami delikatnie mieszamy łyżką. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (boki zostawiamy suche), wylewamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie studzimy biszkopt i zimny przekrawamy na dwie części.

Robimy masę:

Do dużej miski wlewamy zimną śmietankę, dodajemy cukier i miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy po 1 łyżce mascarpone i cały czas miksujemy, aż do wyczerpania serka. Na sam koniec dodajemy masło orzechowe i jeszcze przez chwilę miksujemy, aż połączy się z masą śmietanową.

Masę dzielimy na dwie części.

Na paterę wykładamy jedną część biszkoptu, na nim rozsmarowujemy część kremu, wyrównujemy i przykrywamy 2 częścią biszkoptu.

Górę i boki ciasta pokrywamy pozostałym kremem. Posypujemy całe ciasto kruszonymi orzechami. Ja osobiście bardzo rzadko pączuję blaty biszkoptu ale jeśli wolicie to zrobić to oczywiście można.

tortownica 16
Torcik orzechowy
Wygląd torciku orzechowego po przekrojeniu