VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Torcik orzechowy z pastą pomarańczową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Cały ten torcik przypomina mi magię Bożego Narodzenia- choinkę, prezenty i tą rodzinną atmosferę. Idealne połączenie placków z miodem i orzechami, pasty pomarańczowej z cynamonem i słodkiej masy kajmakowej. Dla mnie ciasto idealne.

Torcik orzechowy z pastą pomarańczową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik orzechowy z pastą pomarańczową

 

  • Tortownica 24 cm
  • Biszkopty:
  • 600 g mąki
  • 170 g cukru
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 200 g margaryny
  • 2 łyżeczki sody
  • 16 g cukru waniliowego
  • Masa orzechowa na jeden blat:
  • 170 g orzechów włoskich
  • 4 łyżki cukru
  • 100 g margaryny
  • Masa budyniowa:
  • Budyń śmietankowy 40 g
  • 2 łyżki cukru
  • 400 ml mleka
  • Dodatkowo:
  • 5 łyżek pasty pomarańczowej z cynamonem
  • 510 g kajmaku

 

Sposób przygotowania:

Torcik orzechowy z pastą pomarańczową
Z składników na biszkopty zagniatamy gładkie jednolite ciasto. Masę dzielimy na trzy części. Każdą z części wykładamy w tortownicy. W garnku rozgrzewamy 4 łyżki cukru i 100 g margaryny, dodajemy posiekane orzechy i gotujemy. Studzimy i wykładamy na jeden z placków. Biszkopty pieczemy kolejno w piekarniku nagrzanym do 180*C przez około 20 minut. Proszek budyniowy mieszamy z 100 ml mleka, resztę gotujemy z cukrem. Gdy mleko wrze wlewamy budyń i energicznie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i studzimy. W tortownicy układamy jeden biszkopt, następnie budyń, pastę pomarańczową z cynamonem, drugi biszkopt, masę kajmakową i ostatni biszkopt z orzechami.Ważne! Masa kajmakowa musi mieć temperaturę pokojową, wtedy łatwiej się rozsmaruje.
Torcik orzechowy z pastą pomarańczową
Etap 1 Z składników na biszkopty zagniatamy ciasto
Torcik orzechowy z pastą pomarańczową
Etap 2 Formujemy trzy placki (tortownica 24 cm)
Torcik orzechowy z pastą pomarańczową
Etap 3 Na jednym z placków układamy masę z orzechów
Torcik orzechowy z pastą pomarańczową
Etap 4 Placki pieczemy kolejno w piekarniku po 20 minut