dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

SUPERPRZEPIS

Torcik orzechowy z jabłkami i bezą orzechową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszny torcik jabłkowo-orzechowy z lekkim kremem. Doskonały do popołudniowej kawy nawet bez okazji :)

Torcik orzechowy z jabłkami i bezą orzechową Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Torcik orzechowy z jabłkami i bezą orzechową

Biszkopt orzechowy:

  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich (100 g)
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Warstwa jabłkowa:

  • 2-3 jabłka (ok. 600 g)
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Krem:

  • 200 g śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

Beza orzechowa:

Sposób przygotowania:

Torcik orzechowy z jabłkami i bezą orzechową

Biszkopt orzechowy:

Torcik orzechowy z jabłkami i bezą orzechową
Torcik orzechowy z jabłkami i bezą orzechową

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku dokładnie miksując po każdym. Potem dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mielone orzechy i dokładnie ale delikatnie mieszamy.

Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 24 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach. Po tym czasie studzimy i przekrawamy na dwa blaty.

Warstwa jabłkowa:

Torcik orzechowy z jabłkami i bezą orzechową
Torcik orzechowy z jabłkami i bezą orzechową

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy na patelnię i podgrzewamy z cukrem i cynamonem, ale tak, aby się całkowicie nie rozpadły.
Do gorących jabłek wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy, aby się rozpuściła. Odkładamy do ostygnięcia.
Tężejące jabłka wykładamy na pierwszy blat biszkoptu orzechowego i wstawiamy do lodówki do stężenia masy.

Krem:

Śmietankę ubijamy razem z serkiem na gładki krem, dodajemy cukier puder i dokładnie miksujemy. Połowę kremu wykładamy na masę jabłkową, przykrywamy drugim blatem biszkoptowym i wykładamy pozostały krem.

Beza orzechowa:

Torcik orzechowy z jabłkami i bezą orzechową
Torcik orzechowy z jabłkami i bezą orzechową

Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie dodajemy zmielone orzechy i dokładnie łączymy z pianą z białek. Przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia, posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy ok. 25-30 minut w 180 stopniach i studzimy. Zimną bezę orzechową układamy na kremie. Całość chłodzimy w lodówce. Smacznego :)