Izabela Nowak-slonce

Izabela Nowak-slonce

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

Torcik orzechowy z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kruchy torcik z masa serową i rabarbarem.

Torcik orzechowy z rabarbarem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik orzechowy z rabarbarem

 

 

  • Kruszonka:
  • 50 g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru

 

Sposób przygotowania:

Torcik orzechowy z rabarbarem
Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i kakao.Dodajemy do nich orzechy ,jedno jajko a pod koniec pokrojoną margarynę .Wyrabiamy ciasto,zawijamy w folię i chłodzimy 30 minut w lodówce. Tortownice o średnicy 23 cm wykładamy folia posmarowaną olejem i posypaną mąką . Wykładamy na dno połowę ciasta .Nakłuwamy widelcem a następnie podpiekamy 15 minut w temp 200 stopni. Międzyczasie twaróg mieszamy z sokiem i skórką z cytryny.Dodajemy jajko,cukier . Do podpieczonego spodu dokładamy brzegi zrobione z reszty ciasta. Wylewamy masę serową i układamy na wierzch obrany i pokrojony na 5 cm kawałki rabarbar. Z maki cukru i margaryny robimy jasną kruszonkę .Posypujemy po wierzchu masy i rabarbaru. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut w temp 180 stopni C.
Torcik orzechowy z rabarbarem
Ciasto orzechowe chłodzimy zawinięte w folie .
Torcik orzechowy z rabarbarem
Połowe ciasta wykładamy do blaszki i podpiekamy.
Torcik orzechowy z rabarbarem
Na mase serową układamy kawałki rabarbaru.
Torcik orzechowy z rabarbarem
Całość posypujemy kruszonką ,która po upieczeniu kontrastuje z ciemnym ciastem.