dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Torcik Piotrusia

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 350
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Torcik przygotowałam z moim synusiem, według pomysłu mojego Piotrusia z jego ulubionym bohaterem Zygzakiem Mcqueenem:)

Torcik Piotrusia Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik Piotrusia

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 szkl mąki
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyż octu
  • Krem:
  • 700 ml śmietany 36%
  • 2 śmietan fix
  • 3 łyż cukru pudru
  • barwniki spożywcze
  • wafelek tortowy z ulubiona postacią

 

Sposób przygotowania:

Torcik Piotrusia
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Na koniec wlewamy ocet. Mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach ok 25 minut. Pieczemy dwa biszkopty. Studzimy. Każdy biszkopt przekrawamy na pół. Śmietanę ubijamy z cukrem i śmietan fix na krem. Dzielimy na trzy części i do każdego dodajemy barwnik spożywczy. Ja użyłam różowego, brązowego i żółtego. Brązowym i różowym kremem smarujemy placki biszkoptowe i zostawiamy odrobinę kremu do dekoracji. Żółtym kremem smarujemy wierzch i boki tortu. Na środku układamy wafelek i dekorujemy pozostałym kremem. Tort schładzamy w lodówce. Smacznego!
Torcik Piotrusia
Składniki biszkoptu dokładnie mieszamy ze sobą.
Torcik Piotrusia
Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Torcik Piotrusia
Upieczony biszkopt studzimy i dzielimy na dwa placki.
Torcik Piotrusia
Biszkopty dokładnie smarujemy sporządzonym kremem.