Sposób przygotowania:
Torcik urodzinowy
Wykonanie biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić pianę, gdy piana z białek będzie ubita dodawac po jednym żółtku ciągle miksując, do masy powstałej z białek i żółtek dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i chwilę miksujemy na wolnych obrotach. Masę biszkoptową przelewamy do blachy, wstawiamy do piekarnika na ok 25-30 min i pieczemy w tem. 180 stopni. Wykonanie masa: z 2 szklanek mleka odlewamy 1/2 szklanki. 1,5 szklanki mleka gotujemy z dodatkiem cukru waniliowego i łyżką cukru białego, w 1/2 szklanki mleka rozpuszczamy 2 budynie, dodajemy 2 żółtka dokładnie mieszamy, wymieszany proszek i żółtka wlewamy do gotującego się mleka, zmniejszamy ogień chwilę razem wszystko gotujemy, dokładnie mieszając. Do ostudzonego budyniu dodajemy starta na tarce margarynę, razem wszystko miksujemy do momentu powstania jednolitej masy. Z biszkoptu wycinamy kształt samochodu (ja zrobiłam sobie wydruk i odrysowałam), biszkopty przekładamy masą, wierzch biszkoptów dekorujemy pozostała masą zabarwiona barwnikami tak aby powstało nam fajne kolorowe autko, okienka wypełniłam skórkami pomarańczy.
zewa
Mam kilka pytań odnośnie tego tortu.
Jakiej wielkości mają być cukry waniliowe bo są różne wagowo ?
W jakiej formie piec biszkopt i o jakich wymiarach ?
Czy kształt auta wycinamy z całego biszkoptu czy po przekrojeniu z każdej warstwy osobno ?
I na ile części przekrojony jest ten biszkopt ?
karolina1869
zewa
dzięki za odpowiedź :)
karolina1869
Paulina:-)
ie co z bokami wycietego biszkopta obawiam sie ze budymm sie rozplymi i jak najlpiem ozdobic boki? z gory dziekuje