angostura

angostura

Kuchcik
[Przepisów: 1]

torcik pomarańczowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

tort pomarańczowy bez mąki, delikatny i prosty

torcik pomarańczowy

Składniki:

torcik pomarańczowy

 

  • 3-4 pomarańcze ( słodkie )
  • 10 jaj
  • 200g obranych i zmielonych pomarańczy
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • serek Mascarpone
  • cukier puder ( do posypania )

Sposób przygotowania:

torcik pomarańczowy
Pomarańcze gotujemy przez godzinę 3 krotnie zmieniając wodę i miksujemy na gładką masę ( bez pestek! ). Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy masę pomarańczową i migdały a na koniec ubite białka delikatnie mieszając. Całość wlewamy do tortownicy uprzednio posmarowanej masłem i pieczemy przez ok godzinę w piekarniku o temp. ok 160 stC.
Po wystygnięciu kroimy na dwa krążki ( ostrożnie gdyż ciasto jest b.delikatne ) i przekładamy tort serkiem Mascarpone ( odpowiednio wcześniej wyjętym z lodówki aby nie był zbyt twardy ).
Na koniec posypujemy cukrem pudrem.